Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Pikantný broskyňový džem

mojerecepty: broskyňová marmeláda a džem

kg ovocia bez kôstok., 500 g cukru., 250 ml šťavy z ríbezlí alebo z menej zrelých jabĺk

Ovocie (olúpané alebo so šupkou) pokrájame na kúsky a presypeme jemným pieskovým cukrom. Necháme stáť do druhého dňa. Šťavu scedíme a zahusťujeme, až sa jej obsah zmenší asi o tretinu. Pridáme ovocie a varíme, kým nezačne rôsolovatieť. Horúci džem nalejeme do menších pohárikov a ihneď uzatvoríme.

Broskyňová marmeláda s rumom

2 kg broskýň (bez kôstok)., 1,4 kg kryštálového cukru., trochu rumu

Dobre umyté broskyne zbavíme kôstok a v rajnici uvaríme domäkka. Potom ich prelisujeme, opäť uvediem do varu, pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme dohusta. Prilejeme rum, dobre zamiešame a nalejeme do pripravených pohárov, ktoré uzavrieme, až keď marmeláda vychladne.

Broskyňový lekvár

Broskyne, ktoré nie sú vhodné na kompótovanie alebo iné spracovanie, výhodne zužitkujeme na prípravu lekváru. Umyté broskyne políme a odkôstkujeme a súčasne odstránime chybné časti. Broskyne majú byť zrelé a varíme ich rozpoltené alebo rozštvrtené, poprípade nahrubo zomleté. Takto upravené, rozdelené plody (bez šúpania) potom varíme v kotli alebo v kastróli. Najprv ich dusíme pod pokrievkou, aby sa čo najrýchlejšie prevarili. Potom lekvár občas pomiešame. S pribúdajúcim hustnutím miešame stále častejšie, aby sa lekvár nepripálil. Len čo začne lekvár veľmi hustnúť, pridáme asi na 10 kg broskýň, 2 kg cukru a varíme ich do hustej konzistencie, potom je lekvár trváci. Aj napriek tomu je však výhodné plniť ho do hermeticky uzatvárateľných pohárov, kde sa pri plnení za tepla a po uzatvorení dosterilizujú, takže lekvár ani nemusí byť zahustený do hustej a mazavej konzistencie.

Marmeláda z broskýň

Na kg pretlaku pridáme 0,5 kg cukru. Odvážený alebo odmeraný pretlak varíme tak dlho, kým sa hladina nezníži o viac než polovicu. Potom pridáme príslušné množstvo cukru a varíme najmenej 10 minút, kým nie je rôsolovacia skúška kladná. Vzhľadom na to , že tento druh marmelády sa musí dlho variť, broskyne sa nemusia pomlieť. Lebo aj tak sa úplne rozvaria. Jemnejšiu broskyňovú marmeládu získame z pretlaku bez šupiek. Broskyne pri odkôstkovaní rozštvrtíme, veľké plody rozdelíme na osminky a potom ich varíme s malým prídavkom vody do mäkkej konzistencie. Rozvarené broskyne za horúca pretlačíme cez sito, aby sa na ňom zachytili šupky.

Broskyňový džem

Väčšie plody rozštvrtíme, prípadne ešte naprieč rozpolíme. Pokiaľ sa dajú broskyne šúpať, šúpeme ich tak, že celé alebo rozpolené plody ponoríme do vriace vody na tak dlho, kým sa šupka z celého plodu nedá stiahnuť. Potom plody ponoríme do studenej vody, ošúpané väčšie polovice rozdelíme na menšie čiastky. Malé zvyšky šupky, ktoré sa zle odstraňujú, ponecháme na plodoch. Na kg broskýň pridáme 0,6 až 0,8 kg cukru a najvrchnejšiu vrstvu broskýň zasypeme najviac. Kastról prikryjeme a uložíme na chladné miesto. Čím viac cukru pridáme, tým rýchlejšie džem hustne a rôsolovatie. Broskyne necháme presladzovať do nasledujúceho dňa, keď je cukor, až na malé zvyšky, rozpustený a plody sčasti presladené. Pri varení džemu postupujeme tak, že do teflonovej panvice alebo do plytkého kastróla (vhodné sú dva) naberieme niekoľko naberačiek broskýň spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť zo začiatku pod pokrievkou a potom za starostlivého a len nevyhnutného miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a rôsolovacia skúška nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapíšeme a ďalšie várky varíme už podľa hodín. Uvarený džem vylejeme do veľkého hrnca a takto postupujeme zatiaľ, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie. Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať aspoň na teplotu 75º C a až potom ho plníme do pohárov. Pritom dbáme, aby sme dosterilizovali viečko. Asi o pol hodiny ich postavíme viečkom hore. Broskyňový džem na konci varu prikyslíme kyselinou citrónovou alebo citrónovou šťavou.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 22.04.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk