Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Druhy olivového oleja

druhy olivového oleja

Výberový panenský:

Najkvalitnejší olivový olej. Je vylisovaný z olív prvotriednej kvality bez použitia rozpúšťadiel. Často býva označený ako „lisovaný za studena“, lebo sa lisuje pri izbovej teplote. Má veľmi malý obsah voľnej kyseliny olejovej. Táto kyselina môže znehodnotiť chuť a vôňu olivového oleja. Výberový panenský olivový olej poskytuje širokú škálu chutí a vôní.

Panenský:

Získava sa tým istým spôsobom ako výberový panenský olivový olej, ale má väčší obsah voľnej kyseliny olejovej.

Olivový olej:

Niekedy sa olej „lisovaný za studena“ nepovažuje za vhodný na konzumáciu pre obsah kyseliny alebo pre nežiaducu chuť, farbu či vôňu. Výrobcovia zjemňujú tento druh použitím rozpúšťadiel. Tie sa potom odstraňujú teplom. Výsledkom je takmer bezfarebný olej, ktorý nemá žiadnu chuť a vôňu. Tento olej sa potom zmieša s kvalitným panenským olivovým olejom. Predtým sa predával ako „čistý olivový olej“, no toto označenie sa v roku 1991 prestalo používať. Teraz je známy jednoducho ako „olivový olej“.

Šupkový olivový olej:

Použitím mechanického a chemického postupu sa z olív vylisuje olej a voda, a zostáva drvina čiže koláč. Pôsobením rozpúšťadiel možno z neho získať ešte ďalší olej. Ten sa potom rafinuje a zmiešava s kvalitným panenským olivovým olejom.

Ľahký olivový olej:

Nie je to druh oleja. Je to rafinovaný olivový olej zmiešaný s malým množstvom panenského olivového oleja. Označenie „ľahký“ nemá nič spoločné s obsahom tuku v oleji, pretože všetok olivový olej je 100% tuk. Vzťahuje sa skôr na nižšiu intenzitu zafarbenia, vône a chuti.

«Rastlinné a živočíšne tuky | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 01.03.2009

Sdílet

Pocitadlo.sk