Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Omáčky a nálevy na rybu

mojerecepty: omáčky a nálevy na rybu

Tradícia prikazuje vyprážaného kapra, rozum však káže rybu dusenú, ktorá je i ľahšie stráviteľná. Ak dusíme rybu nad parou, položíme ju na dierkovaný stojan, umiestnený nad nálevom. Používame osolenú a ochutenú vodu. Dĺžku dusenia predĺžime asi o polovicu ako pri varení v tekutine. Rybu je vhodné vopred marinovať napríklad v zelerovom alebo pivnom ochutenom náleve.

Zelerový nálev:

4 dl vody., 4 PL octu., KL cukru., soľ., 250 g na kocky nakrájaného zeleru

V tejto zmesi zeler uvaríme domäkka, scedíme a v náleve uvaríme rybu. Vývar po vybratí ryby zahustíme zásmažkou z múky a Ságy vita, pridáme dl bieleho vína, dl smotany povaríme a zjemníme jedným žĺtkom.. uvarenú rybu na mise obložme zelerom, prelejeme horúcou omáčkou a podávame so zemiakmi.

Pivný nálev:

½ l piva., cibuľu., voňavý klinček., bobkový list., 8 zrniek čierneho korenia., malo a múka na zásmažku

Do horúceho nálevu vložíme rybie porcie a varíme asi 18 minút. Na mise polejeme zahusteným vývarom uvarenú rybu a podávame so zemiakmi alebo s čiernym chlebom.

Cesnaková omáčka:

6 strúčikov cesnaku., 2 žĺtky., dl oleja., citrónová šťava

Miešame roztlačený cesnak so žĺtkami, soľou a pár kvapkami vody. Potom za stáleho miešania pridávame olej a po zhustnutí ochutíme citrónovou šťavou.

Námornícka omáčka:

5 dl rybacieho vývaru., 10 g cibule., 30 g šampiňónov., 20 g Ságy vita., PL hladkej múky., žĺtok., soľ

Posekanú cibuľu speníme na masle, pridáme pokrájané šampiňóny, podusíme. Zaprášime múkou, zalejeme rybacím vývarom, osolíme a povaríme. Nakoniec omáčku zjemníme žĺtkom.

Chrenová pena:

2 dl šľahačky., 3 PL strúhaného chrenu

Šľahačku zmiešame s chrenom a necháme v chladničke vychladnúť. Penou zdobíme najmä rybu uvarenú na modro a všetko posypeme strúhaným chrenom.

Talianska omáčka:

200 g majonézy., 2 PL kečupu., 0,15 dl červeného vína., trochu cukru., soľ., citrón kapia v oleji., cibuľa., kyslá uhorka., KL sardelovej pasty., 10 g petržlenovej vňate

Majonézu zriedime vínom a kečupom a ochutíme cukrom a soľou. Pridáme sardelovú pastu a okyslíme citrónovou šťavou. Zeleninu posekáme na drobno a vmiešame do omáčky.

«Morské a sladkovodné ryby a potvory | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 14.02.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk