Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Paradajkový džem

mojerecepty: paradajkový džem

kg paradajok dávame 400 g cukru., vrecúško vanilkového cukru., KL mletého zázvoru a ½ citróna

Zrelé, zdravé paradajky umyjeme, pokrájame a dobre rozvaríme. Potom ich prepasírujeme a varíme ďalej, kým masa nezačne hustnúť. Pridáme kryštálový i vanilkový cukor, zázvor a dobre umytý citrón pokrájaný na kolieska. Dovaríme za stáleho miešania na želanú hustotu. Citrón potom vyberieme, džem nalejeme do pohárov, uzavrieme a krátko zasterilizujeme.

Rajčiakový lekvár

2,5 kg rajčiakov., 4 KL kyseliny citrónovej., 2 vrecúška vanilkového cukru., KL mletého zázvoru., 1,2 cukru

Všetko varíme pol hodiny, prelisujeme, pridáme 1,2 kg cukru a varíme asi 30 minút. Ešte surové rajčiaky odšťavíme do surovej šťavy pridáme všetky potrebné suroviny a varíme podľa potreby, to je ten jednoduchší spôsob. Lekvár má chuť ako šípkový a je vhodný do buchiet, ale chutí aj s maslovým chlebom.

Paradajkový lekvár

2,5 kg paradajok., PL mletého zázvoru., 4 KL kyseliny citrónovej., vanilkový cukor., 1,25 kg cukru

Paradajky rozštvrtíme a pridáme všetky prísady okrem cukru. Hodinu spolu varíme. Rozvarenú zmes prepasírujeme, pridáme cukor a po malých dávkach varíme na pekáči. Po zhustnutí lekvár naplníme do čistých fliaš. Uzatvorené fľaše otočíme hore dnom na 15 – 20 minút. Ani tento lekár netreba sterilizovať.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 01.05.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk