Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Oleje

oleje v kuchyni

Oleje sú pre gazdinky potrebnou ingredienciou. Dodávajú tuk na hnednutie, potrebné konzistenciu a mnohé aj chuť. Mali by sa skladovať na chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe. Načatú fľašu oleja je potrebné v teplých dňoch uchovať v chladničke. Môže sa stať, že sa olej zakalí a stuhne. Vyčistí sa znovu pri izbovej teplote.

Olivový olej

Je jeden z najstarších kuchynských olejov. Používa sa na varenie, na ochucovanie šalátov. Kvalita oleja najviac závisí od percenta kyslosti. Čím vyššie percento, tým je olej menej aromatický. Extra panenský olej s maximálnou kyslosťou 1 % je najjemnejší. Najjemnejšie oleje majú ľahkú a ovocnú chuť.

Kukuričný olej

Je jeden z najlacnejších univerzálnych olejov. Je vhodný na prípravu väčšiny kulinárskych prípravkov.

Slnečnicový olej

Je jeden z najuniverzálnejších olejov. Používa sa na praženie, varenie, do šalátových dressingov.

Rastlinný olej

Sa pripravuje miešaním viacerých olejov v rôznych pomeroch. Tento olej má slabú arómu, a preto je obľúbený ako všestranný kuchynský olej.

Panenský olej PUPALKOVY

V sedemdesiatych rokoch sa o pupalkový olej začali zaujímať odborníci z potravinárskeho priemyslu. Najväčší rozmach pupalkového oleja nastal v USA a v Japonsku v polovine osemdesiatich rokov a o niekoľko rokov neskôr i v západnej Európe, kde sa už pupalka pestuje na veľkých plochách. Pupalkový olej znižuje hladinu tukov, cholesterolu, a hodnoty krvného tlaku. Je tak výborným preventívnym prostriedkom všetkých cievných chorôb, najmä angíny pectoris, ischémie myokardu, znižuje nebezpečie náhlych mozgových príhod, pomáha pri menštruačných bolestiach a kŕčoch, sprevádzaných depresiami. Celkovo zvyšuje obranyschopnosť organizmu, jeho odolnosť proti stresu. Pupalkový olej je veľmi účinným potravinárskym doplnkom, ktorý môžete úspešne použiť i pri liečbe celého radu ochorení. Pre zdravých ludí slúži ako prevencia. Odporúčaná dávka je dvakrát denne jedna kávová lyžička, t. j. 2 g pupalkového oleja po jedle alebo počas jedla. Ak samotný olej niekomu nechutí, môže si dennú dávku zmiešať napríklad s jogurtom, majonézou alebo inou vhodnou potravinou.

Ostrý olej s cesnakom GRILOVACÍ

Grilované jedlo je zdravšie než smažené. Odporúča sa používať menej tukov, než sme zvyknutí. Avšak lahodnosť nesmie utrpieť. Grilované mäso (omnoho častejšie než smažené na tuku) odporúčajú lekári do jedálneho lístku tomu, kto chce schudnúť. Pri grilovaní či pečení na ražni odporúčame do nášho oleja primiešať kávovú lyžičku mletej sladkej papriky a touto zmesou mäso alebo ryby potrieť jeden deň vopred. Solíme až koncom úpravy alebo až pred samotným podávaním. Bielkoviny na povrchu sa lepšie zrážajú, mäso tak zostáva šťavnaté. Počas grilovania alebo prípravy na ražni ďalej potierame grilovacím olejom. Grilovací olej nie je určený len na tento účel. Používajte ho vždy, keď chcete u pokrmov docieliť jemnú, pikantnú chuť.

Červený olej CHILLI

Červené papričky sú bohaté na vitamín C, pomáhajú stráviť jedlá s obsahom škrobu a slúžia ako tonikum. Nevynikajú vôňou, ale zvýrazňujú chuť bežných pokrmov. Náš olej sa používa v malom množstve do rybích a zeleninových polievok, do guláša, vaječných pokrmov, pri príprave čínskych, mexických a maďarských jedál, do tvarohu, tavených syrov, pomazánok, chuťoviek. Použitie je veľmi mnohostranné. Chilli olej je súčasťou zmesi na grilovanie.

Bylinný olej CESNAKOVÝ

História používania cesnaku pri príprave pokrmov je dlhá. Je presýtený prenikavou vôňou, ktorú spôsobujú silice a éterické oleje s obsahom síry. Okrem toho cesnak obsahuje bielkoviny, glykosidy, cukry, vitamín C, vitamíny B, významný je obsah síry. Cesnak má povzbudzujúce účinky na vylučovanie štiav, žlče, skľudňuje hladké svalstvo čriev, má vplyv na dýchacie ústrojenstvo, reguluje baktérie v hrubom čreve, prekrvuje cievy srdca. Znižuje krvný tlak, používa sa pri chrípkových nákazách, črevných parazitoch, proti nadúvaniu. Náš cesnakový olej rovnocenne nahradí čerstvý cesnak. Používa sa do omáčok, polievok, šalátov, pri úpravách všetkých druhov mäsa, do zemiakových jedál. Odporúčame aplikovať olej, tesne pred dokončením tepelnej úpravy, prednostne do hotových pokrmov.

Bylinný olej CITRÓNOVÝ

Citróny majú množstvo organickej kyseliny citrónovej. Citrónová šťava bez cukru je jedným z najcennejších pomocníkov, ktoré máme. Pomáha prekonať ťažké prechladnutie a je liekom pri mnohých iných poruchách tela alebo pri chemickej nerovnováhe. Citrónová šťava je výborné antiseptiku. Náš citrónový olej odporúčame na ochuťovanie rybích jedál, zeleninových šalátov a pomazánok. Citrónový olej používajte vždy na hotové jedlá.

Bylinný olej BYYLINNÁ ZMES

Bylinná zmes obsahuje mätu piepornú, medovku, šalviu, angeliku, tymian, bazalku, saturejku, oregano, a rozmarín. Tieto byliny pôsobia blahodarne na ľudský organizmus, zvyšujú celkovo jeho imunitu, ukľudňujú črevá a žalúdok, majú dezinfekčný účinok, obmedzujú rast baktérií, podporujú chuť do jedla a všeobecne dávajú pokrmom jemnú, charakteristickú chuť. Olej – bylinná zmes sa výborne hodí na ochucovanie zeleninových šalátov, polievok, mäsitých jedál a ryže.

Bylinný olej S NOVÝM KORENÍM

Do strednej Európy sa táto korenina dostala neskoro. Rastie hlavne na Jamajke a priviezol ju do Európy Krištof Kolumbus. Nové korenie má príjemnú vonnú arómu a pálčivú chuť, ktorá pripomína korenistú zložku klinčekov, škorice a muškátového orecha. Silica sa získava nielen z plodov, ale aj z listov. Nachádza uplatnenie vo výrobe likérov, parfémov i liekov. Nové korenie poskytuje miernu úľavu pri črevných a tráviacich ťažkostiach. Náš olej s novým korením zjemní chuť polievok, omáčok, odporúčame ho aj pre marinovanie rýb, do zveriny, pri konzervácii mäsa a ďalej podľa chuti a fantázie spotrebiteľa.

Bylinný olej GRILOVACÍ

Grilovací olej nie je určený len na grilovanie alebo prípravu pokrmov na ražni. Dodá výraznú a pikantnú chuť akémukoľvek teplému či studenému pokrmu. Je vhodný pre všetky druhy mäsa vrátanie rýb, na ochuťovanie hotových polievok, pomazánok ryže a cestovín.

Bylinný olej OREGÁNOVÝ

Oregáno je výrazná liečivá rastlina. Dnes sa znovu obnovuje sláva oregána a začína sa používať aj ako korenie, čo je nakoniec najvhodnejšia forma jeho využitia. Kedysi dávno sa u nás oreganu prisudzovala čarovná moc. Obsahuje silicu, triesloviny, horčiny, prchavý olej a ďalšie látky. Má výrazný účinok proti kŕčom (i pri liečbe epilepsie), je to pomocný prostriedok pri angíne pectoris a srdečnej ischémii, tlmí kŕčové bolesti, črevné zápaly, podáva sa pri suchom kašli, podporuje trávenie. Je verné svojmu menu – po dlhšom podávaní pôsobí ako antidepresívum a zlepšuje náladu. Oregánový olej je najvhodnejší do sekaného mäsa, chutí na baranine a teľacine, v talianskej pizze, špagetách, patrí i do rizota, k dusenému mäsu na zelenine, Taliansku, Mexickú a Španielsku kuchyňu si nemožno bez oregána predstaviť. Odporúčame oregánový olej hlavne do tučných jedál, aby boli lepšie stráviteľné.

Bylinný olej PAPRIKOVÝ

Paprika je v mnohých ohľadoch korením, ktoré je prospešné pre zdravie. Za najkvalitenjšiu sa považuje paprika španielska a maďarská. Neostré lahôdkové druhy sa môžu používať i pri diétnom varení. Paprika obsahuje cukry, bielkoviny, kapsicín, farbivá, tuky, silice a vitamíny C, A, B. Podporuje chuť do jedla a má dobrý vplyv na celkovú fyzickú a duševnú sviežosť. V žalúdku pôsobí lepšie ako čierne korenie. Jej časté používanie ako zeleniny i ako korenia má vplyv na obmedzenie mŕtvicových a srdcových ochorení, pôsobí proti kôrnateniu ciev. Náš paprikový olej má mnohostranné použitie – do mastných jedál, omáčok, syrov, tvarohov. Najviac je cenený pri príprave gulášov.

Bylinný olej RASCOVÝ

Rasca je jednou z vôbec najstarších korenín, ktorá sa pestuje takmer vo všetkých krajinách strednej Európy i inde. Používa sa už od antiky. Vôňu a chuť rasci dodáva silica, oleje a ďalšie zložky. Silica sa nachádza v plodoch i v listoch. Rasca má pozitívne účinky na trávenie, zmierňuje nadúvanie pri zlom trávení, prináša úľavu pri kolike a bronchitíde. Náš rascový olej sa používa na ochutenie polievok, omáčok, šalátov, do pomazánok, tvarohu, k dusenému a pečenému mäsu, všade tam, kde sa používa rasca.

Bylinný olej ROZMARÍNOVÝ

Rozmarín patrí do kuchyne i do lekární, pretože všetky pokrmy a nápoje pripravené s rozmarínom sú lahodné, chutné a pomáhajú pri mnohých neduhoch – to už vedeli naši stredovekí predkovia. Rozmarín obsahuje silicu, triesloviny, fytoncídy a ďalšie zdraviu prospešné zlúčeniny. Povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav, stimuluje činnosť pečene, pôsobí žlčopudne a močopudne, obmedzuje rast baktérií. Náš rozmarínový olej odporúčame tiež do pokrmov Talianskej, Francúzskej a Španielskej kuchyne. Výborný je do cestíčok na vyprážanie rýb, k pečeným rybám, jahňaciemu mäsu, bravčovému mäsu, do mletého mäsa a do omáčok.

Bylinný olej SATUREJKOVÝ

Saturejka je vonná liečivá bylina a zároveň patrí medzi staročeské koreniny. Bola tiež jedným z korenín rímskych labužníkov v 3. storočí. Saturejka obsahuje silice, až 8,5% triesloviny, ktorá pomáha pri hnačkových ochoreniach, podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a zažívanie, má protizápalové účinky a pôsobí mierne močopudne. Náš saturejkový olej je vďaka príjemnej vôni a ostrosti vhodný na použitie všade tam, kde sa pridáva korenie. Vo všeobecnosti môžeme saturejkový olej používať pri príprave jedál zo strukovín, kelu, smotanových omáčok, paradajkovej omáčky, na ochutenie zeleninových polievok a majonéz. Výborne sa hodí na prípravu hydiny, zveriny – pri marinovaní i pri tepelnej úprave.

Bylinný olej BAZALKOVÝ

Bazalka je liečivá bylina a patrí k základným koreninám juhoeurópskych kuchýň. Obsahuje silice a triesloviny, je silne aromatická. V ľudskom organizme má vplyv na vylučovanie žalúdočných štiav, pôsobí proti nadúvaniu, podporuje podporuje chuť do jedla, trávenie, uľahčuje vykašliavanie. Zlepšuje činnosť obličiek a ukľudňuje nervy. Náš bazalkový olej sa používa na ochutenie a na zjemnenie chuti zeleninových i mäsových polievok, omáčok, všetkých druhov šalátov, do náplní talianskej pizzy, na prípravu fazule, špagiet, makarónov (vrátanie domácich rezancov), vaječných pokrmov, tvarohov, zveriny a rýb.

«Rastlinné a živočíšne tuky | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 29.02.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk