Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Vaječné cestoviny

mojerecepty: vaječné cestoviny

40 dkg hladkej múky., 3 – 4 vajcia., 2 PL oleja., ½ KL soli

Múku preosejeme na kuchynskú dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme vajcia, olej soľ. Prísady premiešame a až potom ich spracujeme s múkou na cesto. Cesto miesime dlaňami tak dlho, kým nie je hladké a vláčne. Vypracované zabalíme do mikroténovej fólie a necháme asi hodinu odpočívať. Potom ho znova dôkladne premiesime dlaňou tak dlho až je hladké a vláčne. Vypracované zabalíme znovu do mikroténovej fólie a necháme zase hodinu odpočívať. Potom ho znova dôkladne premiesime a rozdelíme na 3 diely, z ktorých urobíme okrúhle bochníky. Prikryjeme utierkou, aby nevyschli. Každý bochník rozvaľkáme a necháme mierne preschnúť. Plátky niekoľko ráz obrátime, aby rovnomerne preschli po oboch stranách. Presušené plátky krájame ostrým, rovným tenkým nožom. Hrúbku plátov zvolíme podľa druhu cestovín, ktoré chceme pripraviť.

Taliani vedia, čo jedia

Cestoviny sú charakteristické najmä pre taliansku kuchyňu. Už ste ich niekedy skúsili urobiť doma? S naším návodom to nebude žiadny problém. A navyše, ak sa vám páčia cestoviny farebné, môžete si zaexperimentovať!

Široké rezance

mojerecepty: vaječné cestovinymojerecepty: vaječné cestovinymojerecepty: vaječné cestovinymojerecepty: vaječné cestoviny

Vyvaľkáme cesto s hrúbkou mm. Preschnuté plátky rozkrojíme na polovicu, obe polovice položíme na seba a nakrájame na pruhy široké 3 cm. Poskladáme ich na seba a krájame rezance šírky 5 mm.

Povrázkové rezance

Vyvaľkáme pláty s hrúbkou 2 mm. Keď preschnú, rozkrájame ich na pruhy šírky 5 cm. Poskladáme ich na seba a krájame rezance široké 2 mm.

Fliačky vedia, čo jedia

Vyvaľkáme pláty hrúbky mm. Mierne preschnuté zvinieme do valčeka šírky 5 cm, ktorý pokrájame na malé štvorčeky.

Mašličky

Vyvaľkáme pláty hrúbky mm. Ostrôžkou ich pokrájame na malé obdĺžničky, ktoré vždy uprostred pritlačíme k sebe. Vytvarujeme tak mašličky.

mojerecepty: vaječné cestovinymojerecepty: vaječné cestovinymojerecepty: vaječné cestovinymojerecepty: vaječné cestoviny

Strojček na cestoviny

Oveľa jednoduchšie a za kratší čas si možno domáce cestoviny pripraviť pomocou špeciálneho strojčeka. Predajne kuchynských potrieb ponúkajú pomerne široký sortiment, z ktorého si iste vyberiete. Jednoduchšie modely majú dvojicu valčekov, pomocou ktorých sa cesto rozvaľká, a ďalšie dva valčeky na výrobu špagiet alebo širokých rezancov. Existujú aj strojčeky, ktorých pevnou súčasťou sú iba hladké valčeky a majú prídavné súčasti na krájanie špagiet a širokých rezancov. K týmto modelom si možno dokúpiť ďalšie doplňujúce súčasti na spracovanie najrôznejších druhov cestovín (talianske togliatelle alebo ravioli, široké rezance so zvlnenými okrajmi a pod.)

mojerecepty: vaječné cestoviny

Jeme aj očami

S trochou fantázie a domácich „farbív“ si môžeme pripraviť zelené, žlté či červené cesto. Ak napríklad z 15 dkg špenátu alebo 7,5 dkg petržlenu vylisujem šťavu a zmiešame ju s vajíčkami, ktoré pridáme do cesta, získame zelené cestoviny. Alebo ak do múky pridáme štipku šafranového prášku – cestoviny budú žlté. Na červené cestoviny použijeme trochu červenej repy, ktorú uvaríme, roztlačíme na kašu a pridáme do múky, alebo do cesta vpracujeme rajčiakový pretlak. Pri farbení cesta musíme dbať najmä na to, aby bolo stále hladké a vláčne. Pridaním šťavy zo špenátu môže napríklad zmäknúť. V takom prípade pridáme do neho o vajce menej, prípadne namiesto celého vajca použijeme žĺtok. Ak nám cesto začne mäknúť až pri miesení, stačí pridať trochu múky. A aby nebolo príliš suché, pridáme pár kvapiek oleja, prípadne pár kvapiek vody.

mojerecepty: vaječné cestoviny

Správne varenie

Dôležité je predovšetkým dostatočné množstvo vody – na 100 g cestovín l osolenej vody. Voda musí vrieť už predtým, ako do nej vložíme cestoviny a aj naďalej ju po celý čas udržujeme vo vare. Čerstvé cestoviny varíme 2 až 3 minúty, sušené potrebujú dlhší čas – asi 8 až 10 minút. Keď sú hotové, rýchle ich odstavíme a zlejeme cez cedník. Necháme ich dôkladne odkvapkať, ale neprelievame studenou vodou. Tak totiž rýchlo vychladnú a lepia sa.

Tip:

Aby sa cestoviny nelepili, varme ich vo vode s trochou oleja. Rezance získajú lepšiu chuť, keď do vriacej vody pridáme kocku zeleninového alebo mäsového bujónu. Ak potrebujeme odložiť uvarené cestoviny, premiešajme ich s maslom alebo olejom. Ďalšia možnosť: hneď po uvarení ich zalejte studenou vodou a za 15 minút scedíme. Cestoviny uchovávame v sklených dózach alebo lepenkových škatuliach, kde vydržia uskladnené až 3 mesiace. S trochou olivového oleja, parmezánu a kečupu dokážete vyčariť jednoduchú a rýchlu večeru. A navyše – nemusíte sa obávať o líniu, pretože cestoviny nie sú kalorické.

«Cestoviny | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 08.01.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk